JAK ZROBIC DOMOWE NACHOS?

Z Meksyku przywiozłam wiele wspomnień, ale także nowe nawyki żywieniowe - nie do końca zdrowe. Nachos, bo o tym właśnie mowa, to tradycyjna meksykańska przekaska, która podbiła moje serce.

Historia Nachos sięga 1943 roku, kiedy to meksykański żołnierz wymyślił tę przekaskę dla swoich kolegów. Nacho, bo tak miał na imię owy żołnierz pokroił płaty tortilli na trójkaty, po czym je usmażył, posypał serem, dodał jalapeno i podał swoim kolegom. Od tego czasu wszyscy nazywali przekaske Speciał Nacho, a później po prostu Nachos. 

W Meksyku Nachos jest na tyle lubiane i popularne, że występuje w prawie każdym wydaniu. Meksykanie najczęściej podaja Nachos jako starter przed posiłkiem, ale nawet zdarzyło mi się zjeść limonkowa zupę z chrupkami Nachos w srodku i była przepyszna! 

Od kiedy wróciłam z Meksyku Nachos, salsę i guacamole robię prawie codziennie - tak, to już uzależnienie. Nie wyobrażam sobie, seansu filmowego bez miski Nachos. Ostatnio przeczytałam, że wielka fanka Nachos jest również Jennifer Aniston, która smaży swoje chrupki na olejku kokosowym.   Zaintrygowało mnie to bardzo, dlatego postanowiłam spróbować zrobić je sama. 

DOMOWE NACHOS 
Jedyne, co bedzie Ci potrzebne to Tortilla,  olej kokosowy i patelnia. 

Pokój tortille na trójkaty sredniej wielkości. 
Na nieco rozgrzana patelnię, wrzuć troszkę olejku kokosowego i usmaż tortillę. 
Twoje Nachos powinny być złociste, chrupiace i kokosowe! 

Warto nauczyć się robić domowe Nachos, które jest o niebo lepsze i na pewno dużo zdrowsze od kupnego. Jennifer Aniston jest znana ze swojej bardzo zdrowej diety. Jej słabość do Nachos, natchnęła ja do zrobienia zdrowszej wersji. 

Sama aktorka przyznaje: "Jestem tak zakochana w Nachos, że zjadłabym je nawet z podłogi. Chrupki przygotowuję sama. Kroję tortillę na trójkaty i wrzucam je na olej kokosowy". Oh Jenn, jednak mamy coś wspólnego! 


3 comments:

  1. Super pomysł, tego jeszcze nie było !!!
    Na bank bedę to robić, bo az mi ślinka leci na samą myśl <3

    Pozdrawiam !!!

    ReplyDelete
  2. Robiłam kiedyś nachos - idealne na błyskawiczną przekąskę - najbardziej smakują mi z cebulowym hummusem <3

    ReplyDelete
  3. Ja kiedyś robiłam z mąki kukurydzianej, ale wyszły średnie :P

    ReplyDelete