Homemade coconut milk recipe


If you have been following our blog, you’ll have probably guessed by now that here everything revolves around coconut. Now, we’re going to introduce a new recipe! Fresh, warm coconut milk is heaven on earth for coconut lovers. In addition, it is very easy to do at home!


Coconut milk is an excellent substitute for cow's milk. It is therefore ideal for those who are lactose intolerant or vegan. It is richer in potassium and magnesium and contains no cholesterol. Homemade coconut milk is super simple to prepare, because its base is composed exclusively of two components: coconut and water. You can add to the recipe, a few drops of vanilla extract or fresh vanilla pods, which will change the taste of the milk.

Coconut milk can be obtained either from fresh coconut and shredded coconut. Today's recipe is based on shredded coconut, because it is easier to find!



And you're done! Simple, huh?


Prepared coconut milk can be stored in the refrigerator for another 3-4 days. It should also be remembered that domestic coconut milk does not contain any flavour enhancers, in contrast to the milk that we buy in the store. It is therefore much healthier and has a super natural flavour!
PL
Jeżeli śledzicie naszego bloga, to wiecie, że tutaj wszystko kręci się wokół kokosa. Jak mogłoby więc zabraknąć tego banalnego przepisu? Świeże, jeszcze ciepłe mleko kokosowe jest niebem na ziemi dla kokosowych smakoszy. W dodatku jest banalnie proste do wykonania w domu! 

Mleko kokosowe jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego. Jest więc idealne dla tych którzy nie tolerują laktozy, lub wegan. Jest ono bogatsze w potas oraz magnez i nie zawiera cholesterolu. 



Domowe mleko kokosowe jest super proste do przygotowania, ponieważ jego baza składa się tylko i wyłacznie z dwóch składników: kokosa i wody. Do bazy można dodać np. odrobinę wanilii, co zmieni smak mleka.

Melko kokosowe można uzyskać zarówno ze świeżego kokosa, jak i wiórek kokosowych. Dzisiejszy przepis bazuje na wiórkach kokosowych, które sa o wiele bardziej dostępne.


DOMOWE MLEKO KOKOSOWE 

Składniki: 
2 szklanki wiórek kokosa 
4 szklanki wody 
Urządzenia, które będą Ci potrzebne: Blender
Wykonanie:
  • Zagotuj wodę. Pamiętaj, aby używać ciepłej, niegotującej się wody podczas przygotowywania mleka. 
  • Do blendera wsyp wiórki kokosa, a następnie 2 szklanki wody. Blenduj przez około 4 minuty. 
  • Dodaj pozostałe dwie szklanki wody. 
  • Blenduj do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. 
  • Oddziel kokos od mleka przez sitko. Następnie zrób to za pomocą ściereczki, aby upewnić się, że w mleku nie ma pozostałości kokosa. 

I gotowe! Proste. prawda? 
Tak przygotowane mleko, można przechowywać w lodówce przez kolejne 3-4 dni. 


Należy także pamiętać, że domowe mleko kokosowe nie zawiera żadnych ulepszaczy smaku, w przeciwieństwie do mleka, które kupujemy w sklepie. Jest ono zatem o wiele zdrowsze i ma super naturalny smak! 




2 comments:

  1. Banalny do przygotowania i zapewne smaczny pomysł! Muszę spróbować! ;)

    ReplyDelete
  2. Dziękuję, tego szukałam <3

    Pozdrawiam !!!

    ReplyDelete