Healthy breakfast: coconut&banana porridge


Breakfast is the most important meal of the day - You should make sure that breakfast is always healthy and wholesome. As the old saying goes: "Eat breakfast like a king, lunch like a prince, and dinner like a beggar".


Important is the conscious choice of ingredients that go into our breakfast, these need sufficient nutrients to give us power and a positively influence our mood. Studies suggest that people who eat a morning meal are more resistant to depression and stress, generally have a better mood and are less likely to get sick.

Oatmeal is a healthy and ideal healthy breakfast for those who like to sleep longer, instead of rustling up some food in the morning - you can even prepare it a few days earlier and put in the fridge!


Gluten-free Coconut and Banana Porridge
Today's recipe includes coconut flour, a much healthier alternative to regular flour that doesn’t contain gluten. Coconut and bananas both have enormous energy values ​​that are very much needed to start the day. In addition, the combination of these two components is very attractive for our palate! Tasty and healthy! Preparation of this dish should take no longer than 25 minutes.

Serves: 2
Energy: 219 cal

Ingredients:
½ cup coconut milk
½ cup water
¼ cup coconut flour
1 banana (blended)
½ teaspoon cinnamon
¼ teaspoon salt
2 large eggs

Method:
1. Place a medium sized saucepan on the hob, on a medium heat, warm the coconut milk and water together.
2. Add the coconut flour and mix make to achieve a thicker consistency.
3. Add the blended banana, while stirring constantly.
4. Add cinnamon and salt.
5. Break in the eggs, stirring from time to time. Leave on the heat until it becomes a thick porridge.
6. Serve warm or cold.

ENJOY YOUR HEALTHY BREAKFAST! 



PL

Śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia. Należy zatem, upewnić się, że będzie ono zdrowe i pełnowartościowe. 

Jak mówi stare przysłowie: "Jedz królewskie śniadanie, książęcy obiad, a kolację żebraczą".

Śniadanie, to pierwszy posiłek, który spożywamy w ciągu dnia. Istotny jest świadomy wybór składników, które dodadzą nam odpowiednią ilość energii i wpłyną na nasz nastrój. Badania mówią, że osoby, które spożywają poranny posiłek: są bardziej odporne na depresje i stres,  mają lepszy nastrój i rzadziej chorują. 

Owsianka to samo zdrowie i idealna forma zdrowego śniadania, dla tych którzy lubią dłużej pospać zamiast pichcić z samego rana - Można przygotować ją nawet kilka dni wcześniej i odłożyć do lodówki! 

Dzisiejszy przepis zawiera mąkę kokosową, która jest o wiele zdrowsza od zwykłej mąki, a co najważniejsze nie zawiera glutenu. 

Bezglutenowa Owsianka bananowo-kokosowa

Zarówno kokos, jak i banany posiadają ogromne wartości energetyczne, które są bardzo potrzebne na początek dnia. Dodatkowo połączenie tych dwóch składników jest niezwykle atrakcyjne dla naszego podniebienia! Smacznie i zdrowo! Przygotowanie tego przepisu nie powinno zająć dłużej niż 25 minut. 
CZAS PRYGOTOWANIA : 25 minut       PORCJE: 2       WARTOSC ENERGETYCZNA: 219 cal 

Składniki: 
½ szklanki mlka kokosowego
½ szklanki wody
¼ szklanki mąki kokosowej
1 banan (zblendowany)
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
2 duze jajka

Wykonanie:
1.     Do garnka o sredniej wielkosci wlej: mleko kokosowe oraz wode. Postaw na gaz.
2.     Dodaj make kokosowa i mieszaj do utrzymania jednolitej konsystencji.
3.     Dodaj banan, ciagle mieszajac. 
4.     Dodaj cynamon, oraz sól.
5.     Wbij jajka, mieszaj od czasu do czasu. Pozostaw na gazie do momentu, az owsianka stanie się gesta,
6.     Podawaj na cieplo, lub zimno.


SMACZNEGO! 




5 comments:

  1. Kochana super pomysł na mega zdrowe sniadanie !!! Uwielbiam takie posiłki, owsiankę nauczyłam się jeść bardzo póżno, bo w dzieciństwie powodowała raczej mdłości tylko hihih, ale teraz nie wyobrazam sobie bez niej życia :) tutaj proponujesz mleko kokosowe, a mam pytanie czy mozna je samemu przygotowywac? masz jakiś sprawdzony przepis moze? Chętnie bym nauczyła się robić tego typu mleka sama w domu, bo krowiego nie pije ( zeby to chociaz było krowie, a nie jakies sztuczne mleczne napoje)
    Muszę tu regularnie zagladac, bo widzę, ze maz ogromna wiedzę i bardzo fajne pomysły!! Super <3

    Miłego weekendu !!!
    Pozdrawiam
    Joanna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Droga Joanno!

      Mleko kokosowe jak najbardziej mozna przygotować samemu. Jedyne, czego potrzebujesz to wiórki kokosowe, woda i blender.

      Na poczatku zagotuj wode. (Uzywaj cieplej, ale niegotujacej sie wody)
      Do blendera wrzuć 2 szklanki wiórek kokoswych i zalej dwiema szklankami wody. Miksuj na wysokich obrotach przez 4 minuty. Dolej kolejne dwie szklanki wody i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
      Oddziel wiorki od otrzymanego mleka za pomoca siteczka, nastepnie uzyj do tego sciereczki, aby upewnic sie ze mleko nie zawiera wiorek.

      I gotowe! :) Takie mleko mozna przetrzymywac w lodowce przez kolejne 3-4 dni.

      Smacznego!

      Delete
  2. Ja do owsianki daję jeszcze miodu troszkę, ale tutaj to chyba byłaby przesada :P

    ReplyDelete
  3. Kocham ten pomysl na bloga! Sama jestem wielka fanka kokosu, w szczegolnosci maki kokosowej oraz mleka kokosowego <3 Z przyjemnoscia bede sledzic Wasza smakowita kokosowa dzialalnosc :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękujemy za odwiedziny i witamy w gronie kokosowych maniaków! :)

      Delete